Wat doet een official? Hoe word je een DiZV-official?

officials_aan_het_werkAls we aan wedstrijden deelnemen, moet de club ook een aantal officials leveren, afhankelijk van het aantal zwemmers. Hoe meer zwemmers van onze club er deelnemen, hoe meer officials we moeten meesturen. Bij een te kort aan officials, krijgt de club een boete...

DiZV-official zijn brengt een reeks voordelen met zich mee.

Het spreekt voor zich dat hoe meer officials we hebben, hoe groter de rotatie kan zijn en dus hoeven niet altijd dezelfde officials te fungeren.

Na de basisopleiding als official zijn er drie soorten taken:

  • tijdopnemer: de zwemtijden correct opnemen en noteren én de keerpunten beoordelen op correctheid;
  • keerpunterechter: de keerpunten beoordelen op correctheid;
  • aankomstrechter: de volgorde waarin de zwemmers aankomen nauwgezet noteren, zodat de opgenomen tijden kunnen geverifieerd worden.

Welke taak je krijgt tijdens een wedstrijd, hoor je tijdens de juryvergadering een half uurtje voor de wedstrijd begint. De sportsecretaris mailt voor elke wedstrijd (ongeveer tegelijk met de inschrijflijsten van de trainers) rond met de vraag wie naar welke wedstrijd wil/kan gaan als official.

Een official moet dus nauwkeurig zijn (tijden, volgorde aankomsten), de keerpunten van de zwemstijlen kennen (voor tijdopnemer, keerpuntrechter) én leesbaar kunnen schrijven (zodat de kamprechter en het secretariaat verder kunnen met de tijden en opmerkingen die je doorgeeft). Bovendien moet een official zich neutraal opstellen (alle zwemmers op dezelfde manier behandelen) en dat ook tonen. Vandaar het witte t-shirt dat je krijgt (zodat je niet met een club-t-shirt moet fungeren), en het verbod om te supporteren voor zwemmers van je eigen club (of je eigen kinderen). Een official moet zelf niet kunnen zwemmen, moest je je dat afvragen.

Om official te worden: eerst is er een degelijke theoretische opleiding door kamprechters, en een examen daarover. Het cursusmateriaal gebruikt tijdens de opleiding is beschikbaar op de website van de provincie. Daarna zijn er 2 'kijkstages' op wedstrijden waarbij je meewerkt met een official, met tot slot praktische examens op een wedstrijd.

Wie wil, kan doorgroeien tot starter, jurysecretaris of kamprechter.

Wat doet een afgevaardige? Hoe word je een DiZV-afgevaardigde?

De afgevaardigde is DE persoon die de club en de zwemmers vertegenwoordigd op een wedstrijd en die de zwemmers samen met de trainer(s) begeleidt en motiveert tijdens de wedstrijd. Hij/zij alleen heeft de bevoegdheid om een klacht neer te leggen bij het Jurysecretariaat in geval hij of de trainer(s) een uitsluiting ongegrond acht of bij het opmerken van een foutieve tijd op de uitslag.De taken van de afgevaardigde zijn onder meer: aan het jurysecretariaat de ziektebriefjes afgeven, forfaits melden en de samenstelling(en) van de aflossingsploeg(en) doorgeven. ervoor zorgen dat de zwemmers tijdig aan de start verschijnen medailles in ontvangst nemen van eventuele reeds vertrokken zwemmers na de wedstrijd aan de sportsecretaris de namen van de afwezige zwemmers (al dan niet met doktersattest) bezorgen, eventuele medailles die op een training moeten uitgereikt worden, het ontvangstbewijs van het inschrijvingsbedrag

De club is verplicht minimum één afgevaardigde naar een wedstrijd te sturen

Het provinciaal bestuur Vlaams Brabant heeft de taken van de afgevaardigden samengevat.

En uiteraard: DiZV-afgevaardigde zijn biedt een reeks voordelen.

Heb je interesse om DiZV-afgevaardigde of DiZV-offical te worden?

Spreek de trainers aan of contacteer de sportsecretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dilbeekse Zwemvereniging vzw hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens en dat uw privacy wordt gerespecteerd.  GDPR-Privacy verklaring